HDTV vraagt om de juiste bekabeling
Sinds de introductie van HDTV bij de publieke omroepen regent het bij ons klachten en vragen over storing en blokvorming op de HD TV zenders. Dat is in veel gevallen ook niet zo verwonderlijk wanneer we bedenken dat veel van de coax bekabeling, verbindingsstekkers (connectoren), splitters en versterkers nog dateren uit het analoge tijdperk. Bij de aanleg van de oude bekabeling is door de aannemer of consument nogal eens beknibbeld op de kosten en daarmee ook op de kwaliteit.

Digitale televisie en HDTV vereist aanzienlijk betere kwaliteit verbindingen om een optimaal beeld op het scherm te brengen en Interactieve digitale televisie gooit daar nog eens een schepje bovenop. Bij gewone digitale televisie is sprake van eenrichtingverkeer van het kabelbedrijf naar ons huis maar Interactieve TV vergt ook nog eens bekabeling en verbindingen die “retour-geschikt” zijn, met andere woorden geschikt voor tweerichting verkeer.

Laten we eens kijken waar we zoal aan moeten denken.

Normaal gesproken komt het kabelsignaal het huis binnen met een groene kabel. Dat punt wordt door de kabelbedrijven aangeduid als de hoofdaansluiting of ook wel AOP, wat staat voor Abonnee Overname Punt. De infrastructuur achter dit punt valt onder uw eigen verantwoordelijkheid.

Het kan natuurlijk zo zijn dat uw slechte beeldkwaliteit wordt veroorzaakt door een slecht signaal van het kabelbedrijf tot het AOP maar in heel wat gevallen liggen de problemen binnenshuis. Een optie om te zien of het probleem in uw eigen bekabeling ligt kan zijn om de TV rechtstreeks aan te sluiten op het AOP om zo te zien of de problemen dan ook nog bestaan. Dit is helaas niet altijd simpel met de grootte van de huidige HDTV’s.

Waar mogelijk is het natuurlijk verstandig om de afstand tussen AOP en de HD TV of decoder zo kort mogelijk te houden met zo min mogelijk onderbrekingen, maar helaas is dat niet altijd mogelijk.

In veel woningen vinden we bij het AOP al het eerste fikse probleem: een splitter of versterker die in feite niet geschikt is voor digitale televisie. Op deze eerste splitter of versterker worden dan vaak elders in het huis opnieuw splitters aangesloten waardoor het antenne signaal steeds slechter wordt. Ook een slechte versterker kan voor veel problemen zorgen en we moeten ons realiseren dat over-versterking ook grote problemen in de ontvangst kan veroorzaken.

Essentieel voor alle elementen in de keten van AOP tot de HDTV of HD decoder antenne aansluiting is een goede afscherming. Wanneer u bijvoorbeeld Hischmann Koka 799 coaxkabel gebruikt is die afscherming wat de kabel zelf betreft dik in orde. Maar er zijn natuurlijk meer onderdelen van de installatie in onze woning die extra aandacht verdienen.

De connectoren moeten goed afgeschermd zijn en de coax stekkers uit de bouwmarkt met plastic kapjes zijn dan ook uit den boze. Voor nauwelijks meer geld heeft u al een goede kwaliteit connector met een compleet metalen behuizing waardoor het signaal goed afgeschermd wordt van de omgeving. Hetzelfde verhaal geldt voor de wanddozen waarmee uw antenne signaal uit de uur komt.

In plaats van een reeks splitters achter elkaar is een zogenaamde Multitap een goede optie. Hiermee wordt vanaf het AOP direct een zogenaamd ster-netwerk opgebouwd waarmee elke aansluiting direct het signaal ontvangt van de Multitap. Wanneer u een splitter gebruikt geldt opnieuw dat deze een metalen kap moet hebben. Met merken als Tratec en Hirschmann zit u meestal wel goed.

Er zijn versterkers in de handel met uitgangen met meerdere uitgangen met elk een verschillende versterking. In dat geval is de versterking aan te passen aan de lengte van de bekabeling. Ook zijn er versterkers waarvan de versterking traploos te regelen is. We moeten ons realiseren dat het versterken van een slecht signaal de problemen niet zal oplossen maar zelfs kan versterken.

Gezien de doelgroep van onze website willen we niet al te diep in de techniek duiken. Hopelijk geeft dit artikeltje u wat meer achtergrond om eventuele problemen op te lossen. Voor de echte liefhebbers is op het forum van tweakers.net veel meer technische informatie te vinden.

Kabel Keurmerk logoEr bestaat overigens een Kabel Keurmerk voor producten als splitters, versterkers e.d. maar helaas is dat keurmerk nog niet in alle gevallen eenvoudig op producten of in winkels te herkennen. Kabel Keur is een initiatief van NLkabel en alle bij NLkabel aangesloten kabelbedrijven.